Slezská Lilie je mezinárodní křesťanský festival současné hudby přenášený pomocí satelitního vysílání TV Noe do celého světa. Jeho cílem je vytvářet klidnou atmosféru lidské sounáležitosti a snažit se pomáhat překonávat bariéry společenských předsudků nejen pomocí hudby. Akce se koná ve dnech 13. – 14. června 2015 v městské části Ostrava – Kunčičky.

 

 Pořadatelé festivalu – Diecézní charita ostravsko-opavská, farnost sv. Antonína z Padovy a Televize Noe – aktivně vyhledávají lidi v nouzi a každoročně svůj výtěžek právě prostřednictvím Diecézní charity ostravsko-opavské věnuje na pomoc aktuálně potřebným. Motto festivalu pro rok 2015 zní:  „Jsme tu pro druhé“. Letošní výtěžek tak pomůže matkám s dětmi v tísni v Charitním domě Matky Terezy.

Program Slezské lile je zaměřen na hudbu známých i méně známých českých a zahraničních skupin a souborů napříč hudebními styly a žánry a nedílnou součástí festivalu se stal i nedělní duchovně zaměřený program.

Na dvou venkovních pódiích a v přilehlém kostele sv. Antonína z Padovy proběhne od sobotního poledne maratón vystoupení interpretů napříč žánry. Vzhledem k tradičnímu zaměření festivalu na rodinu jsme potěšeni, že můžeme v Ostravě přivítat právě dva výjimečné zahraniční projekty: manželský pár, který tvoří alternativní duo Sea+Air z Německa a rodinnou kapelu skvělého polského vibrafonisty Głyk P.I.K. Quartet. Z bratrského Slovenska přijedou do Ostravy zahrát Richard Čanaky & F.B.I. nebo vycházející hvězda v podobě zpěvačky Lucie Briestenské s kapelou. Z domácích účinkujících jistě potěší držitelka mnoha ocenění a čerstvá maminka Lenka Dusilová, stejně jako pianistka Beata Hlavenková, která vystoupí s Lenkou Dusilovou i sólově, kapely Shirim Ashirim, Safenat Paneach či vokální skupina Let´s Go! Samozřejmě, k vidění a slyšení bude i mnoho dalších, tak neváhejte a přijeďte.

Festival Slezská lilie 2015 se koná ve dnech 13. – 14. června v městské části Ostrava – Kunčičky, což je oblast, která mnohým může připadat poznamenaná jak těžkým průmyslem, tak i sociálním vyloučením. Festivalové dění se proto snaží změnit tvář této lokality tím, že přináší jiný pohled na kulturní dění ve městě i této městské části. Festivalovému areálu vládne klidná, přátelská a radostná atmosféra, ke které přispívají nejen interpreti, ale i pořadatelé, a zejména pak sami návštěvníci.

Odkazy: oficiální stránky festivalu, událost na Facebookufestivalová brožura

Předprodej vstupenek online v síti Ticketpro.

Zdroj: Tisková zpráva Slezské lilie 2015