Modlitby, přednášky, workshopy, sportovní aktivity i posezení u cimbálu - to všechno mohou prožívat účastníci Absolventského Velehradu, který o prvním květnovém víkendu probíhá na známém poutním místě. Akce volně navazuje na tradici Studentských Velehradů a je otevřená pro ty, kteří už nespadají do kategorie "student", ale přesto se rádi setkají se svými přáteli a zapojí se do společného programu.  

 

foto: redakce

 

"Máme tu účastníky ve věku 21 - 35 let, sem tam jsou tu i rodiny, za to jsme rádi. Hodně jsou tu manželé, ale i single. Mladí křesťané často z Moravy, ale i z Prahy, Královéhradeckého kraje, z Pardubického kraje, z Vysočiny. Takže napříč republikou, i pár Slováků tu je," řekla za organizátory Bětka Filipová. 

Program začal v pátek večer mší svatou a adorací. Sobota pak nabídla přednášky hostů, mezi kterými byli jáhen Jan Špilar, kněží Karel Satoria, Miloš Szabo, Vojtěch Kodet a Radek Tichý. P. Jan Regner vedl kající bohoslužbu a byl k dispozici ke svátosti smíření, další účastníci se mohli zapojit do charitativního workshopu anebo si připomenout hry z dětství. 

 

foto: www.facebook.com/absolventskyvelehrad

 

"Dopoledne jsme byli na Janu Špilarovi. Byla to sice přednáška pro manžele, ale on to pojal tak zeširoka, že jsme si z toho vzali něco i my, kteří jsme svobodní. Nám se líbilo, že podával s lehkostí takové ty jednoduché věci, které člověk sice ví, ale musí je čas od času slyšet. Mluvil jednoduše a zároveň to mělo hloubku. Bylo to perfektní a přínosné," řekly Signálům Tereza a Bohunka. 

Eva připojila jiný zážitek: "Já jsem nebyla na přednášce, ale na těch hrách. Hráli jsme všechno možný, co jsme si pamatovali z dětství - Honzo, vstávej! Cukr káva limonáda, Mafiány a honičky. Bylo to super, byly jsme venku, úplně nás to bavilo. Vyhnal nás až déšť."

Jana se zase zúčastnila kající bohoslužby: "Chtěla jsem si projít nějaké duchovní cvičení. Slyšeli jsme dva úryvky z Písma, nad kterými jsme se zamýšleli v tichosti a otec Regner nám potom předložil ještě nějaká další témata k zamyšlení. Mělo to dva účely - buď jako příprava ke svátosti smíření anebo vyloženě jenom jako duchovní meditace." 

Další postřeh připojil Vojtěch: "Mě z těch tří přednášek nejvíc zaujal starosta Velatic Jan Grolich. Velice se mi líbilo, jak vede svoji obec, jak ta obec je aktivní, jak zapojuje takovou tu křesťanskou angažovanost ve společnosti. Myslím si, že to bylo hodně inspirativní." 

 

foto: redakce

 

Tématem Absolvenstkého Velehradu je verš z Matoušova evangelia "Dobrý strom dává dobré ovoce". "Snažíme se téma dostat do programu, třeba P. Vojtěch Kodet mluvil o tom, jak prožít a ne přežít mši svatou. Tedy jak prožívat svátosti opravdu dospělým, zralým způsobem a skrze to dávát dobré ovoce. Takže hodně tématem přednášek je zralost, co se týče svátostí, životního stavu a taky zaměstnání, byznysu a tak podobně. Duchovní program pak vyvrcholí noční poutí, která taky bude mít pointu v souladu s naším tématem," doplnila Bětka Filipová. 

 

Stánek Signálů na AV. foto: redakce