Od 2. do 27. dubna bude k vidění  v kryptě katedrály sv. Václava v Olomouci výstava velkoformátových fotografií s názvem Člověk a víra. Fotografové uměleckou a dokumentární formou zachytili významné církevní události roku 2016. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nádherné prostory katedrál, různá setkání, ale i osobní okamžiky v životě věřících. Srdečně vás zveme!

 

 

Na otázky o projektu, výstavě i dalších aktivitách lidí z Člověk a víra odpovídal Dominik Novák, organizátor fotografů z olomoucké arcidiecéze.

Co je projekt Člověk a víra?

Člověk a víra je název společenství fotografů, kteří zdarma ve svém volném čase fotograficky dokumentují dění v katolické církvi. Fotografie pak prostřednictvím webu clovekavira.cz nabízí nejen účastníkům akcí, ale hlavně církvi, aby mohla prostřednictvím těchto fotografií šířit evangelium, a snaží se, aby tento způsob evangelizace držel určitý technický a umělecký standard.

Kdy a jak tento projekt vznikl?

Celé to vzniklo v Praze v roce 2011, kdy se Roman Albrecht spolu s Irenou Grimovou rozhodli zachytit krásu prostor kostela sv. Jiljí a duchovní rozměr okamžiku. Zrodila se spolupráce s Metropolitní kapitulou sv. Víta a proběhla první výstava s názvem "Katedrála a živá setkání". V roce 2012 se připojil Václav Chaloupka a v roce 2014 se zrodil nápad, že když to funguje v Praze, tak proč ne v celé republice. No a teď, když je fotografů přes devadesát, si už pár lidí pohrává s myšlenkou "Když to funguje u nás, tak proč ne i jinde ve světě..." :-)

Co můžeme vidět na výstavě, která bude v Olomouci od začátku dubna?

Velkoformátové fotografie, které vznikly během roku 2016. Na nich najdete nejen významné akce, jako otevírání svatých bran, setkání mládeže s papežem Františkem v polském Krakově, prožívání živé víry v moravské vesnici, nebo třeba návštěvu starých lidí v hospici. Je to výběr toho nejlepšího, co za poslední rok z foťáků fotografů Člověk a víra vzniklo. Samozřejmě, fotografie si každý může dohledat i v naší databázi, ale jejich krása vynikne nejlíp na obrazu, který je vytištěn i třeba s víc než metr dlouhou hranou. A že opravdu stojí za to výstavu navštívit, dokazuje i to, že loni v Olomouci ji navštívilo více než 2600 lidí.

Jak jinak fotografie v rámci projektu Člověk a víra využíváte?

Kromě výstav, které jsou takovou třešničkou využití, můžete naše fotografie najít třeba v Katolickém týdeníku, dalších tištěných a internetových nejen zpravodajských médiích, materiálech center pro mládež, ale třeba i ve farních časopisech a kronikách. Nejvíce mě potěšilo, když jsem se dozvěděl, že lidé si fotografie tisknou do rodinného alba. A nedávno jsem na ně narazil i na Signálech ve fotogalerii z fóra mládeže.

Jak bychom se mohli do tohoto projektu zapojit?  

Stačí mít (bez)zrcadlovku, touhu fotit ve volném čase jako službu církvi a touhu se v tom zlepšovat! Pokud má člověk tyto předpoklady, stačí jen vyplnit formulář na našem webu a počkat, až se ozveme a pozveme vás na vstupní workshop, po kterém se stáváte fotografem Člověk a víra. Pokud si třeba moc nevěříte, nebo některé věci ještě neovládáte, někdo ze zkušenějších fotografů se Vás ujme a bude Vám určitě ochotně pomáhat. Takže pokud máte sami zájem, nebo je ve vašem okolí někdo, kdo by ten zájem mít mohl, řekněte mu o projektu. Rádi přivítáme další fotografy.

Jaké jsou další aktivity projektu Člověk a víra?

Kromě focení a všeho kolem něj, tvoříme i partu lidí, kteří se spolu nejen modlí, ale třeba jdou i na pivo. Každý rok pořádáme duchovní obnovu v trapistickém klášteře v Novém Dvoře, FotoFest-setkání fotografů Člověk a víra v Praze a letos se poprvé uskuteční celorepubliková pouť všech církevních fotografů.

Děkujeme za rozhovor.