Máš za sebou studentská léta a začínáš pracovat? Nebo právě končíš školu a přemýšlíš, co dál? Možná máš pocit, že jsi už tak trochu vyrostl/a ze setkání mládeže, Studentských Velehradů a podobných akcí, ale přesto se chceš i nadále setkávat s vrstevníky a sdílet s nimi aktuální problémy, řešit dospělejší témata. Pak by tě mohl zaujmout Absolventský Velehrad, jehož třetí ročník se chystá na prodloužený víkend 5. – 8. května 2017.


 

Absolventský Velehrad 2017 obdobně jako předchozí ročníky navazuje koncepčně na Studentský Velehrad, ale s tím rozdílem, že je určen pro absolventy (nejen vysokých škol), a to ve věku 21 až 35 let.

Zeptali jsme se organizátorky Bětky Filipové, v čem vidí smysl takového setkání:

Mnoho mladých absolventů řeší podobné problémy a životní situace. Většina z nich zažívá obrovskou životní změnu. Někteří odchází za prací do jiných měst, a najednou nemají čas na své koníčky, na své přátele, nemají možnost se třeba zúčastnit nebo najít nějaké skupiny, kde by sdíleli své křesťanské hodnoty. A právě pro ně je určen Absolventský Velehrad. Je to setkání mladých absolventů, kteří mají možnost inspirovat se navzájem od svých vrstevníků, sdílet své křesťanské hodnoty, účastnit se přednášek, kde si mohou vyřešit spoustu duchovních i životních témat. Mohou zažít spoustu legrace a především si prohloubit vztah s Bohem.

Liší se letošní, třetí, ročník od těch předchozích?

Letošní Absolventský Velehrad bude díky květnovému státnímu svátku o jeden den delší, než byly jeho předchozí ročníky, takže se účastníci mohou těšit na čtyři dny nabité přednáškami, duchovním programem a volnočasovými aktivitami.

Jaké jste zvolili téma?

Tématem Absolventského Velehradu 2017 je Dospělost. My jsme navíc toto téma podložili mottem „Dobrý strom nese dobré ovoce“. Právě čerstvý absolvent se ocitá na rozcestí, takové životní křižovatce, rozhoduje se a volí, kterým bude stromem a které ovoce ponese. A aby se mohl v životě rozhodnout, kterou práci zvolí, jakého partnera, a tak dále, měl by být především ukotven a měl by mít hluboký vztah s Bohem. A proto jsme jeden celý přednáškový blok letos zaměřili především na okruh „Víra a má dospělost ve vztahu s Bohem“. Sobotní program otevíráme tématy Jak být dospělý ve vztahu k eucharistii, ve vztahu ke svátosti smíření, a jak se modlit jako dospělý člověk. O dané přednášky se postarají kněží Vojtěch Kodet, Karel Satoria a Miloš Szabo.

Na co a koho dalšího se mohou účastníci těšit?

V rámci přednášek zazní mnoho témat, jako například Ženská a mužská spiritualita, Vývoj liturgie, Jak správně prožít liturgický rok nebo Jak se modlit breviář. Nezapomínáme ani na témata zaměřená na rodinu, chystáme také diskuzi o tom, jak se jako křesťan pustit do podnikání. Účastníci se mohou těšit například na psychiatričku Jitku Krausovou, trvalého jáhna a kadeřníka Jana Špilara nebo na představeného České provincie Tovaryšstva Ježíšova P. Josefa Stuchlého. V rámci volnočasových aktivit chystáme například večer s cimbálem a mnoho sportovních a deskových her, které nechci prozrazovat, protože budou koncepčně velmi zajímavě zpracovány.

Přihlašování na Absolventský Velehrad už je v plném proudu. Stačí vyplnit formulář na www.absolventskyvelehrad.cz. Novinky sledujte na Facebookové stránce Absolventský Velehrad.