Jedu na Dny lidí dobré vůle se stánkem signálů! A tak vám o tom něco také napíši :)

5.15 - budík, vstávám. Házím do sebe chleba s medem a horký čaj. Hned na to nasedám do našeho modrého oplíka a vyrážím směr jihovýchod:)

7.45 - jsem v Hornbachu v Brně. Cílem je sehnat stánek, který by mě a naše materiály zachránil, kdyby na Velehradě sprchlo...po chvíli hledání a váhání vybírám ten nejmenší a nejlevnější za necelých 600 Kč - co z toho bude, až to postavím, jsem sám zvědavý...

8.30 - jsem na roomu a začínám shromažďovat věci na hromadu, které musím dostat na Velehrad. Je toho poměrně slušná hromada.

9.30 - vyrážím pro auto, které jsem nechal na parkovišti u nádraží a přesunuji se k roomu. Nechávám puštěný blikačky  - parkuji na půl na chodníku a na půl před vjezdem a běžím nakládat.

9.50 - hotovo, nasedám do auta, pouštím nově opravenou klimatizaci a vyrážím směr Velehrad:)

11.00 - jsem tady. Díky povolení od Olomouckého arcibiskupstvé mě přísní pořadatelé pouští až před baziliku. Je vedro. Přidělili mi plac a tak začínám stavět. Každá minuta dobrá, už tady pomalu courají první poutníci. Stánek je trochu dodo (dodělej si doma), ale jakž tak drží. Fouká tady silný vítr, plachtu navrch zatím nedávám, snad pršet nebude. Z hromady věcí, co jsem dovezl se snažím udělat útulný stánek. Materiály musím různě lepit, špendlit, přitloukat, aby mi nic vítr neodnesl. Není to nic moc, ale musí stačit:) Po 10min zápolení s náušnicemi jsem se rozhodl, že je prodávat nebudu. Padají ve větru a jsem tu sám, tak se s tím trápit nebudu. Chybí mi tady nějaká pomocnice, akce Velehrad byla na poslední chvíli, kolegové nemohli a dobrovolnici jsme už nesehnali. Tak třeba ještě někdo přiběhne :)

13.00 - stále vedro, dokončil jsem komplet stavbu, už jsem spokojený...Po té, co mi boxíky na trička zbouraly dodo stánek, tak jsem je oddělal a dal na zem. Je to sice trochu jako hrabák, ale co :) Mám tady pokladničku na dary na program Dobrý skutek. Nevím, zda tam někdo něco hodí, ale štěstí přeje připraveným. Pokladničku jsem musel na obecním úřadu zapečetit. Měli tam toho chudáci dneska nějak hodně. Jedna úřednice byla nevrlá, ale druhá se ukázala nakonec milá. Chtěli po mě vlastní protokol o zapečetění, tak jsem jim ho tam napsal v ruce a bylo:)

14.00 - si říkám, zda to má smysl. Nikdo se tady nechce zastavit...

14.15  nálada stoupá, 2 x se tady zastavil stejný dědeček a ptal se, zda nemáme kalendáře:)) Za chvíli mi tu hodila první 20Kč nějaká hodná paní...:) Ptal jsem se jí a ani neví, co jsou signály. Rozhodl jsem se postavit doprostřed cesty a budu se bavit s lidmi a dávat jim letáčky. Poutníci musí odjíždět z velehradu nedočkaví  - natěšení, že si přidají signály do oblíbených :) 

15.10 - sláva, prodal jsem už 2 trika a dokonce z hodně staré kolekce:)

16.00 - přišel jeden kluk, zda by nemohl být autorizátorem na AG v Kroměříži, super! Autorizoval jsem jednu holčinu a prodal další triko.  Začíná tu být živo. Zastavují se známí, kamarádi, příznivci signálů. Proud lidí houstne:)

16.58 - zastavila se jedna paní a ptala se, co znamená, že hledáme programátory. Vysvětlil jsem jí to, chtěla vizitku a že se ozve. Jdu se napít a sehnat něco k jídlu. Poprosím salesiány, kteří tady naproti mají stánek, aby mi to tu pohlídali. 

17.53 - jsem po večeři, Martin pohlídal stánek, tak jsem obešel kamarády v jiných stáncích. Sluníčko už tolik nepálí a lidé stále přicházejí. Teď se tu stavil biskup Lobkowicz, určitě vás všechny pozdravuje:) Končím reportáž. Mám tu dost pomalý internet, tak to zdržuje a chci se věnovat lidem. Pokud se ještě rozmýšlíte, zda se sem vypravit, přijeďte. Nejen kvůli signálům, ale třeba kvůli Cyrilu a Metodějovi :)

sobota 5.7. 5.40 - přijíždím na Velehrad. V pokynech znělo, že máme mít postaveno do 6.00, tak jsem si musel zase přivstat.

6.15 - hotovo. Rozhodl jsem se nestavět stánek, včera bylo vedro. V jednom se nestaví úplně snadno, tak jsem se na to vykašlal. Nechal jsem si tam akorát pro jistotu na zemi plachtu, kdyby přeci jen sprchlo. Jdu poshánět něco k snědku. Nikde nic, je moc brzy. Sehnal jsem aspoň kafe:)

7.00 - krápe, stánek zakrývám plachtou a přemítám, zda nebyla hloupost nestavět pergolu:)

8.00 - začínají lidé a já sehnal párky a chleba. Dávám se do řeči s prodejci vedle - nějaká rodinka od Cenapu. Mají menší stolek, ale aspoň slunečník. Začínám si zvykat na déšť, čas od času zaprší a už mám nacvičené zakývání stolku a trik :) 

9.45 - davy lidí proudí na mši svatou. Rozdávám letáčky. Snažím se oslovovat hlavně mladé. Mám tu dost autorizací. Přicházejí známí, jsem rád, že jsem tady, že tady jsou signály!

10.30 - začíná mše svatá, vypadá to, že už nebude pršet, začíná zase připalovat:) Pomalu se budu chystat na ústup. Mám před sebou ještě dlouhou cestu domů a chci se stavit v Brně na našem Sirup campu :) Podařil se mi tady malý lobbying, tak mám radost a uvidíme, zda to přinese slibované plody. Jsem také rád, že jsem se potkal s některými uživateli signálů. Jedna maminka mi dokonce říkala: " jojo, signály známe, já od nich nemůžu dceru odtrhnout!":)