Na dvoudenním festivalu Slezská lilie v Ostravě – Kunčičkách se představí téměř dvacítka interpretů nejrůznějších žánrů ze čtyř zemí.

Pozvání na ostravský festival Slezská lilie přijala také čerstvá držitelka ceny Anděl (a také čerstvá maminka) Lenka Dusilová, která svým komorním vystoupením v kostele zakončí sobotní festivalový program nazvaný „Noc Lilie“. Svůj jediný koncert v České republice zahraje v Ostravě zpěvák legendární americké skupiny Petra – John Schlitt. V neděli v rámci programu nazvaného „Den andělů“ se můžete těšit i na kapelu složenou z dětí špičkových polských hudebníků Arka Noego.Kromě toho nás čeká další spousta zajímavých jmen. 

Slezská lilie, jako mezinárodní křesťanský festival současné hudby, chce přiblížit veřejnosti opomíjený fenomén současné autorské nejen křesťanské hudby a zároveň i klidnou atmosféru křesťanské sounáležitosti v konfrontaci s dnešní každodenní realitou. Místo konání festivalu je zasazeno do městské části Ostrava – Kunčičky, která je dodnes poznamenána těžkým průmyslem. V roce 2014 se festival uskuteční na dvou venkovních scénách, stejně jako v přilehlém kostele ve dnech 14. a 15. června a v letošním roce je festival propojen s oslavou 20. výročí fungování studia Telepace v České republice. Studio Telepace zajišťuje vysílání televize Noe.

Do již tak pestrého sobotního programu přibyla další dvě zajímavá jména ze Slovenska, rocková kapela The Elements a skupina Silo a lampa svieť, která se zformovala okolo písničkáře, kytaristy a autora Miroslava „Silo“ Kána. Dalším zajímavým interpretem letošního ročníku Slezské lilie je vedle gospelových souborů Fusion či AM Gospel se skupinou EzyWay v čele s charismatickým zpěvákem Ezym. Se svým sólovým recitálem vystoupí na festivalu Slezská lilie Lenka Dusilová, stejně jako Slávek Klecandr.

Osobitý písničkář a bavič v jedné osobě Pavel Helan k nám zavítá v rámci své „Ajfon tour“ a po delším čase v našem regionu opět zahraje také oblíbená skupina Oboroh, která kromě zhudebněných Žalmů předvede i vlastní autorské písně.

Sobotní večer zcela jistě rozproudí zpěvák legendární americké rockové skupiny Petra – John Schlitt, který má na svém kontě kromě pěti sólových alb více než 25 alb, které nahrál jako sólový zpěvák skupiny Petra; ještě předtím, v 70. letech minulého století, působil v tehdy populární rockové kapele Head East. Na Slezské lilii zazpívá John v doprovodu skupiny českých hudebníků, kteří se dali dohromady výhradně k tomuto účelu. Kompletní seznam všech účinkujících na festivalu Slezská lilie, jako jsou například kapela N.D.E. ze Slovenska, Blabovy Stromy, Forgiven či Hrozen, stejně jako veškeré další potřebné informace naleznete na webových stránkách www.slezkalilie.cz.

Zahraniční hosty z Polska reprezentuje vedle skupin Ampli Fire a Heled, kterou tvoří řádové sestry, populární kapela Arka Noego složená především z dětí křesťanských muzikantů téměř z celého Polska, která zahraje v neděli odpoledne, kdy festival rovněž navštíví – stejně jako v loňském roce – karmelitánský kněz Vojtěch Kodet.

V dopoledních hodinách bude v areálu festivalu po úvodním vystoupení skupiny Chapela probíhat bohoslužba právě s Vojtěchem Kodetem, který také festival zakončí odpolední přednáškou. V průběhu nedělního odpoledne ještě budou mít návštěvníci festivalu možnost spatřit v akci Family Gospel Ostrava – sbor vytvořený výhradně amatérskými zpěváky, kteří se po workshopu s dánskou sbormistryní Sarah Moshage a velmi povedeném závěrečném koncertu v březnu 2014 nedokázali smířit s myšlenkou, že by na podobnou gospelovou událost měli čekat celý rok, a proto pod vedením ostravských dobrovolníků pokračují dále a dávají široké veřejnosti příležitost zažít krásu gospelu a radost z hudby na vlastní kůži.