Znáte pocit upřímné a hluboké radosti? Nemyslím naivní optimismus, ale pokornou radost, která se rozlévá do celého člověka navzdory aktuálním problémům a pádům. Přesně takto na mě vždy působily chválové písně Martina Smithe a Matta Redmana. Před nedávnem (9. října) jsem měla možnost se přesvědčit o tom, že stejně radostně působí i oni samotní. Jejich společný koncert ve Vsetíně byl jednou velkou explozí chvály.

Když jsem se dozvěděla, že v ČR budou hrát tito mí oblíbení křesťanští interpreti, jejichž písně ve schole často zpíváme, hned jsem se sama sobě zavázala, že tam musím jet. Nakonec se nám poštěstilo být i na tiskové konferenci s Mattem Redmanem a na následném semináři pro vedoucí chval a křesťanské hudebníky. (Více o tomto semináři se dočtete již brzy.)

Matt na mě od první chvíle působil velice vyrovnaným a pokorným dojmem, jako muž, kterého potkáte v tramvaji s jeho pěti dětmi. Na všechny otázky novinářů reagoval mile, vtipně a srozumitelně. Dozvěděli jsme se o něm, že je opravdu profesionálním chválovým hudebníkem.

Nikdy jsem si nemyslel, že se budu chválou reálně živit. Teď už je to však asi 20 let, kdy je chvála mým jediným zaměstnáním. Hned po škole jsem začal chválit, nevyzkoušel jsem si žádnou odlišnou práci. Ani vlastně nevím, co jiného bych dělal… Vždyť nemám žádné dovednosti,“ přiznal s úsměvem.

Matt Redman a Martin Smith při společné písni. (Foto: Radek Svoboda)

Čím se vlastně chváloví křesťanští interpreti liší od ostatních hudebníků? „Chvála je dynamická přítomnost Boha. Zpívající či poslouchající lidé vnímají více než hudbu samotnou. Nezpíváme pouze o Bohu, ale zvláště pro Boha,“ řekl Matt.

Martin později trefně dodal, že „to, co děláme, jsou posvátné chvíle“, o čemž jsme se mohli přesvědčit na samotném koncertě.

Roztančené chvály Martina Smithe. (Foto: Radek Svoboda)

První část koncertu byla v režii Martina Smithe, který hrál převážně písně z jeho nového alba God´s Great Dance Floor (Velký Boží taneční parket). Jak název alba napovídá, chvály byly více tanečnějšího charakteru, než jeho předchozí písně. Mně osobně není tento styl hudby tak blízký a byla jsem dost překvapena, že i toto jsou chvály. :) Ale atmosféra okamžiku i modlitby, které prokládaly písně, mě nenechaly na pochybách.

Ačkoli Martinovy nové písně nejsou v Česku tak známé, přesto jsme mohli chválit a zpívat s ním, protože text byl promítán (jak v angličtině, tak v češtině). Myslím, že právě díky tomu, že se každý mohl zapojit a věděl, co píseň vyjadřuje, byla atmosféra tak intenzivní a modlitební.

Méně roztančený, ale neméně hluboký Matt Redman. (Foto: Radek Svoboda)

Ve druhé části jsme mohli chválit s Mattem, což bylo po předchozí tanečnější části více „tradičně chválové“. Matt hrál písně z jeho posledních dvou alb, zvláště z nejnovějšího Your Grace Finds Me (Tvá milost si mě našla). Milým překvapením byla jedna známější píseň, jejíž refrén Matt zazpíval v češtině. Schválně, jestli z téhle fotky poznáte, o jakou píseň šlo…

Mattovy poznámky, ze kterých se před koncertem učil český text. Kdo pozná, o jaká česká slovíčka se jedná? (Foto: Daniel Maďa)

Byl bych moc rád, kdyby něco z koncertu a písní přetékalo do každodenního života lidí,“ svěřil se nám Matt na tiskovce. Když jsme odjížděli z tohoto jedinečného koncertu dvou chválových „velikánů“, měla jsem pocit, že z toho intenzivního zážitku „něco“ rozhodně „přeteklo“. Myslím si, že chválou člověk nemůže být „nepoznamenán“.

Na playlistu nemohla chybět Mattova píseň "10 000 reasons", za kterou dostal prestižní cenu Grammy.

Více fotek z koncertu nalezneš jak na signály.cz, tak na facebooku.