Díky mediálnímu partnerství festivalu Slezská lilie a signály.cz proběhla soutěž o lístky na tento festival pro všechny uživatele signály.cz. Pojďte se spolu s námi začíst do reportáže z festivalu jedné z vítězek této soutěže.


V pořadí třetí ročník festivalu Slezská lilie je již za námi. Stejně jako v minulých letech, i letos se festival konal ve dvou dnech, tedy 15. – 16.6. Na rozdíl od let minulých se však celý program odehrával jen na pódiu v Ostravě – Kunčičkách. Sobotní část festivalu nazvaná „Noc lilie“ se nesla v duchu hudby i tance. Program začal v 14:30 vystoupením polského folklórního souboru Haśnik. Následujícími účinkujícími byla Lidová konzervatoř a Múzická škola Ostrava. Nováčky na hudebním poli vůbec byl Gospel !!!. Tato skupina studentů Biskupského gymnázia v Ostravě vznikla teprve nedávno, ale už sklízí úspěchy (třeba na přehlídce schol v Odrách) a má své fanoušky. Určitě nelze opomenout ani na čtyřicetiminutové vystoupení Brno Gospel Choir.

Jedním z největších taháků sobotního odpoledne byla kapela Mňága a Žďorp. Se svým hodinovým vystoupením dokázali rozpohybovat nás diváky a nejen písní Měsíc či Písnička pro tebe nás také rozezpívat. Trochu jinou atmosféru přinesly křesťanské kapely F6 (6 členná skupina pocházející ze Slovenska) a MRRK.

V 19:55 se objevili pánové z Prague Cello Quartet. Při jejich vstupu na pódium se tzv. „kotel“ začal rychle plnit. Nevím, zda my pod pódiem jsme měli silnější prožitek než posluchači za námi, každopádně zážitek to byl jedinečný. Zazněly například skladby z filmů Piráti z Karibiku, The Mission Impossible, Once. Škoda, že čas a pan režisér byli neúprosní a námi požadovaný přídavek pánové z PCQ nemohli splnit.

Vrcholem Noci lilie bylo vystoupení zpěvačky, houslistky a skladatelky v jedné osobě Ivy BittovéČikori, skupinou, jejíž album bylo v roce 2001 oceněné cenou Anděl. Sobotní část festivalu uzavřela se svým půlhodinovým vstupem skupina Divergo.

Celým sobotním programem provázel známý moderátor Aleš Juchelka.

Nedělní část nazvaná „Den andělů“ začala v 10h. V tuto dobu se nám představila křesťanská skupina KaPři, která svým zpěvem provázela, televizí Noe od 10:30 živě přenášenou mši svatou a také odpolední přednášky. Hlavním celebrantem mše svaté byl P. Vojtěch Kodet, koncelebranty byli místní duchovní správce P. Dariusz Sputo a P. Jan Larish, duchovní správce farnosti Ostrava – Svinov. Ve 12h jsme se pak duchovně spojili modlitbou Anděl páně se svatým otcem.

Posléze se na pódiu objevila Kapela spod Rachowca, která nám všem hezky zpestřila polední siestu. Nejskloňovanějším jménem neděle bylo Vojtěch Kodet. O. Vojtěchovibyly v odpoledním programu vyhrazeny dva vstupy. První přednáška od 12:45 nesla název O eucharistii, v druhé přednášce, před níž měl čtvrthodinový vstup Patrika Kee Kedzierski, se o. Kodet zabýval částmi liturgie. Jako snad doposud všechny jeho přednášky sklidily i tyto ze srdce jdoucí potlesk. Věřím, že každý z nás si z nich domů něco odnesl a díky televizi Noe a jejího živého přenosu nejen těch několik stovek zde příchozích.

Právě za televizní přenos části tohoto festivalu patří Tv Noe velké díky. Obrovské díky samozřejmě patří hlavním organizátorům festivalu, tedy o. Dariuszi, faráři farnosti Ostrava – Kunčičky, a Diecézní charitě ostravsko-opavské.

V neposlední řadě je třeba poděkovat nejen za krásné slunné počasí našemu Pánu. :)

I kdybychom ale museli použít deštníky jako loni, jistě bychom si neodnesli domů v srdci o nic méně!   

Slezská lilie 2014, těšíme se na tebe!!!

Šárka Palová (sluníčko4890)