Nejlepší dokumentární film roku 2012 Láska v hrobě o vztahu dvou lidí bez domova. Banánové děti režiséra Martina Ryšavého o potomcích Vietnamců, narozených v České republice. Sociální spoty o aktuálních problémech nejenom české společnosti. A k tomu bohatý doprovodný program slibuje Noc se sociálními filmy, kterou pořádá CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc dne 15. května 2013 v 19:30 hod na Nám. Republiky č. 3 v Olomouci. Vstup pro zájemce je zdarma.



Promítání dokumentárních filmů se sociální tematikou na dvorečku CARITAS – VOŠ sociální Olomouc v samém centru Olomouce se koná jako pozdně jarní noční kino. Přinese dva kvalitní české dokumentární filmy Láska v hrobě a Banánové děti. První jmenovaný byl oceněn Českým lvem za nejlepší dokumentární film roku 2012. Režisér David Vondráček v něm zachytil život bezdomoveckého páru na pražškém hřbitově. Jde o časosběrný dokument, osudy jeho hrdinů sledovali mnozí i po zhlédnutí v kinech. Dnes již ani jeden z představitelů filmu nežije. Banánové děti režíroval Martin Ryšavý již v roce 2009, nicméně problematika identity dětí vietnamských rodičů, které se rodí v České republice a Vietnam znají jen z povídání, je pořád aktuální.  

„Cílem Noci se sociálními filmy není jen promítnout filmy a nechat diváky odejít z kina bez dalšího zamyšlení. Po každém filmu bude proto následovat diskuze se zajímavými hosty a diváci budou mít příležitost doptat se na to, co je zajímá. Hosté přitom nebudou jen z řad sociálních pracovníků, ale také zástupci jednotlivých cílových skupin, o kterých vybrané filmy pojednávají,“ říká Magdaléna Vaculčiaková z Oddělení komunikace, která celou akci organizuje. V diskuzi po Vondráčkově filmu vystoupí Tomáš Pavlíček ze Střediska Samaritán pro lidi bez domova se dvěma klienty Střediska. Po druhém filmu bude následovat diskuze s Lai Le Huyen, která pracuje v Česku jako tlumočnice z vietnamského jazyka. Promluví také Jan Mochťák z Centra na podporu integrace cizinců v Olomouci a Tereza Kušniráková, která se migrací Vietnamců zabývá již několik let.

Na organizaci a chodu večera se aktivně podílejí i dobrovolníci z řad studentů. Připraven je také doprovodný program. Podávat se bude fairtradová káva, čaj a čokoláda. V prostorách školy bude možné zakoupit si Nový prostor a ochutnat vietnamskou kuchyni. „V průběhu večera bude také možnost podpořit chod Střediska Samaritán pro lidi bez domova. Cíl akce šířit osvětu o sociální práci tak podpoří i zapojené organizace tím, že se pokusí svým chováním inspirovat olomouckou veřejnost,“ dodává Vaculčiaková.

Noc se sociálními filmy realizuje CARITAS – VOŠ sociální Olomouc ve spolupráci se Střediskem Samaritán pro lidi bez domova Charity Olomouc a Centrem na podporu integrace cizinců v Olomouci. Tisk propagačních materiálů zdarma zabezpečila Tiskárna TWIN