Letos již posedmé otevře brány návštěvníkům festival, který v sobě nese myšlenku přátelského setkávání, kvalitní hudby od srdce, ale i možnost ztišení a duchovního obohacení.


Festival křesťanské kultury v Náměšti nad Oslavou se letos uskuteční od 7. – 9. června ! 

Připraven bude pestrý program, který začne v pátek v 18:00 mší svatou v kostele sv. Jana Křtitele, kterou doprovodí místní schola „Svatojánských Broučků“. Po jejím skončení se v areálu farní zahrady za praskotu ohně rozezní nástroje písničkářů. Bude to Pavel Pokorný, Ondřej Herzán, Marián Kralovič a Láďa Langer. 

Duchovním slovem v podání bývalého náměšťského faráře P. Pavla Bublana bude program festivalu pokračovat v sobotu od 14:00hod. Po něm představí své umění scholy z Moravského Krumlova a z Mohelna. Manželé Radovi se souborem známých písní a brněnská folková vokální skupina Mošny pak zakončí odpolední blok v areálu farní zahrady. V tu dobu se již v kostele sv. Jana Křitele bude připravovat unikátní koncert s názvem PROTI NESVOBODĚ SLOVEM A HUDBOU. Velké těleso hudebníků, tvořené spojenými sbory z Vysočiny a s doprovodnou kapelou, předvedou od 18:00hod. díla dvou českých umělců. Zazní Truverská mše od Petra Ebena za doprovodu harfy a Popelka Nazaretská – básnická skladba od Václava Renče doplněná hudbou Víta Petrů. Pak následuje vrchol letošního ročníku festivalu, a to známá sourozenecká dvojice Hana a Petr Ulrychovi se skupinou JAVORY. V areálu farní zahrady vystoupí od 19:30hod. a přiblíží nám mimo jiné krásu lidové hudby, která tak často čerpá z duchovního bohatství našich předků.  Po skončení koncertu proběhne ještě promítání filmu pod širým nebem.

Nedělní program zahájí ranní mše svatá v 9:00, kterou ozvláštní doprovod Svatomichalské gregoriánské scholy. Odpoledne pak od 14:00 hodin vystoupí třebíčská skupina Fénix, a po nich břeclavská skupina Šeptej.  Jediný zahraniční interpret letošního ročníku bude zambijský písničkář Mr. Kadmen který zahraje od 16:00hod. Závěr festivalu bude patřit „Spojeným farnostem“ a muzikálu Tarsan, který pojednává o životě apoštola Pavla z Tarsu.

Jako každý rok je možno po celý víkend stanovat na farní zahradě, je připraveno bohaté občerstvení, dětský koutek, soutěže a dílničky pro děti. Festival je nekuřácký. V případě nepříznivého počasí se program z farní zahrady bude konat v místní Sokolovně, případně v nedalekém Špitálku. Více informací naleznete na www.namestfest.cz.

Vstupné na koncert skupiny JAVORY je 150 Kč, jinak na všechen ostatní program je vstupné dobrovolné. Výtěžek festivalu směřuje na opravu farní budovy.  K prožití krásných hudebních i duchovních zážitků ale i k vytvoření příjemné a přátelské atmosféry srdečně zve farnost sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou.