V srpnu letošního roku se na pomezí Moravy a Slovenska v Javorníku nad Veličkou uskuteční již třetí roční festivalu NG fest. Čím je tento křesťanský festival jedinečný a na co se mohou účastníci těšit jsme se zeptali přímo jedné z organizátorek, Michaely Baladové.


Festival NG fest proběhl poprvé v roce 2011, jak vznikla myšlenka založit festival a proč je jeho název právě NG fest?

V roce 2011 jsme pořádali jen koncert tří místních křesťanských kapel a mělo to úspěch, tak jsme si řekli, že založíme festival. Chtěli jsme a chceme hlavně mladým lidem předat zvěst o Ježíši Kristu a přitáhnout je do společenství křesťanů. NG fest je festival nové generace, kterou bychom chtěli společně s těmi lidmi, kteří přijdou na festival, vytvořit. Chceme vytvořit novou generaci, která půjde společně za Ježíšem a bude hlásat o jeho příchodu druhým lidem.

Kolik lidí se podílí na průběhu festivalu?

V organizačním týmu je 7 mladých lidí. Dobrovolníků bývá tak kolem 20. Jsou to většinou mladí lidé. Tentokrát bude na festivalu 5 kapel, tudíž cca 40 učinkujících.


Jaký styl hudby mohou návštěvníci na festivalu očekávat? A na které kapely se mohou těšit?

Jak jsem již zmínila, na festivalu bude pět kapel. Představí se místní worshipová kapela Only his, která je pro mladé i ty starší. Only his je jedinečná v tom, že se v jejich repertoáru objevují jak dua, tak i tria a kvarteta a to mužská i ženská. V kapele hrají jak klasické nástroje, tak i netradiční, např. cimbál. Dále nás návštíví vsetínská kapela Elementum, která hraje také především chvály a náš festival obohatila svým vystoupením již minulý rok. Kapela Team4D hraje svou vlastní tvorbu. Od melodického punk/rocku se postupně vyvinula spíš k rocku až nu-metalu. Mezi hosty bude patřit i Simona Martausová, slovenská zpěvačka. Písně si skládá většinou sama s kytarou v ruce. Jako poslední u nás vystoupí košická worshipová kapela Ajtak, která vznikla už v roce 2003. Informace o kapelách naleznete na našich internetových stránkách: www.ngfest.cz

Bude na programu kromě vystoupení jednotlivých kapel i něco jiného?

Návštěvníci si budou moci vyslechnout slovo Milana Michalka a Marka Harasteje. Dále uvidí několik tanečních čísel. Podrobosti o dalších vystopeních také uvidí na našich stránkách.

Čím se NG fest liší od ostatních křesťanských festivalů?

Hlavním rozdílem je to, že ho organizují jen mladí lidé. Koná se na fotbalovém hřišti pod širým nebem, kde je postaveno pódium. 

Děkujeme za rozhovor