Otec Jan Kotík měl možnost seznámit se se životem farníků svého spolužáka, který žije v Tanzánii, a rozhodl se je podpořit. V následujícím rozhovoru nás seznámí s projektem Traktory pro farnosti v Tanzanii.


 

Mohl byste nám na úvod říct pár slov o sobě?

Mé jméno je Jan Kotík a jsem knězem brněnské diecéze, momentálně působím ve farnosti Brno-Řečkovice. Před příchodem do Řečkovic jsem čtyři roky působil ve farním týmu v Příměticích.

Název „Traktory pro farnosti v Tanzanii“ je sice celkem výmluvný, ale mohl byste nám tenhle záměr přiblížit?

Za studií jsem se setkal s knězem Norbertem Kalimangasim, který pochází z Tanzánie. Řekli jsme si, že se snad jednou navštívíme v našich farnostech. To se tento rok podařilo a spolu s dalšími dvěma kněžími a třemi skauty jsme letos v únoru vyrazili do Tanzánie. Viděli jsme tam krásnou zemi a také krásně žité křesťanství. Také jsme se bavili o tom, jak bychom lidem v Norbertových farnostech mohli pomoci. Došli jsme k tomu, že by jim tam velice pomohla zemědělská technika. Norbert zjišťoval možnosti a dle jeho informací tam překupníci prodávají tuto techniku velice draze. Jeden ojetý traktor za cca 8 000,- euro, což je dost velká částka. Po zjištění nákladů nám vyšlo, že i s dopravou je možné dostat se na cenu cca 3 000,- euro/traktor, tak jsme si řekli, že tento projekt má smysl a začali jej uskutečňovat. Rozhodli jsme se pořídit traktory Zetor Super 50, které jsou sice starší, ale zase jsou velice jednoduché a při jednoduché údržbě ještě dokážou vykonat spoustu práce. Momentálně máme již dva koupené a hledáme třetí. Již se blíží  nakládka kontejneru, která proběhne někdy kolem 20. listopadu. Kdyby tedy někdo ze čtenářů tohoto rozhovoru věděl o funkčním  traktoru Zetor Super 50, který bychom mohli zakoupit, nebo by ho byl ochoten darovat, ať se ozve.


Jak plánujete dopravu traktorů?

Traktory a další věci (zvon, oblečení, hračky, …) budou naloženy do přepravního kontejneru, který bude zaplombován, pak jej auto odveze k vlaku, vlak do přístavu v Hamburku a z Hamburku lodí do Dar Es Salaamu, hlavního přístavního města v Tanzánii.

Kdo všechno bude členem vaší výpravy?
Celkem nás má jet jedenáct. Z toho budeme čtyři kněží, tři lékaři, dva inženýři, jedna učitelka a jedna studentka.

Jaké jsou finanční náklady projektu?
V rozpočtu počítáme cca 40 tis. Kč  na jeden traktor plus investice do oprav a doprava kontejneru bude cca  100 tis. Kč. Celkem tedy asi 230 000,- Kč.

Povezete do Tanzanie ještě něco jiného?
Povezeme tam zvon pro kostel, který ulila firma ŽĎAS, dále pracovní oblečení, kamna do kuchyně, hračky pro děti, talíře, příbory, povlečení.

Jak vás mohou zájemci o případnou pomoc kontaktovat?

Kontakt na mě je [email protected], případně tel.: 777975888

 

Rozhovor vedl Vojtěch Novák