Ve dnech 31. srpna – 2. září 2012 se bude v maďarském hlavním městě Budapešti konat mezinárodní setkání mládeže pořádané Hnutím fokoláre, tzv. Genfest. Jeho motto je Postavme mosty – Let’s bridge. Z České republiky se ho zúčastní 110 mladých lidí. Přímo v Budapešti se očekává 12 000 účastníků, další tisíce mladých lidí budou dění sledovat ve svých zemích díky internetu.


 

 

Mladí lidé z Hnutí fokoláre spolu s dospělými více než rok připravovali toto setkání, a to nejen v Budapešti. Zástupci mladých z ČR se v minulých dvou letech aktivně účastnili setkání mezinárodních týmů, kde se rodily nápady pro letošní Genfest. Českou výpravu na tuto událost připravuje už téměř rok tým asi 15 mladých a 30. srpna 2012 se tak vypraví skupina 110 lidí dvěma autobusy (z Prahy a z Brna).

Téma Genfestu 2012 – Postavme mosty (Let’s bridge) – symbolizuje navazování mezilidských vztahu. Program je postaven na metafoře stavby mostu: hloubení v bahně, zapouštění pilířů, konstrukce mostu a možnost přecházet přes most. Každá fáze bude znázorněna choreograficky, písněmi a doplněna svědectvími z každodenního života. „Motto genfestu vyjadřuje snahu stavět mosty mezi lidmi, kulturami a národy za nejrůznějších okolností. Věřím, že budeme žít lépe ve světě více sjednoceném a s možností vést dialog,“ říká Klára Lásková z české skupiny.

K účastníkům také promluví Maria Voce, současná prezidentka Hnutí fokoláre.

Celosvětového setkání se zúčastní mladí ze 150 zemí světa. Celý průběh zajišťuje 3000 dobrovolníků a 600 účinkujících, techniků a členů organizačního týmu. Kapacita 12.000 míst je vyčerpána. Velká část účastníků pochází pochopitelně z Evropy, přesto budou zastoupeny nejrůznější země: dva mladí lidé z Madagaskaru, 180 z USA a Kanady, 160 z Koreje, 180 z Argentiny a 250 z Blízkého Východu.

Poslední Genfest se konal v roce 2000. Letošní jubilejní desáté setkání je první po úmrtí Chiary Lubichové (1920 – 2008), zakladatelky Hnutí fokoláre. První Genfest se z jejího podnětu konal v roce 1973 v italském Loppianu u Florencie. Novým generacím Chiara Lubichová bez váhání předala svůj „sen“: „Vždy jsem měla velkou důvěru v mladé lidi, jsou budoucností světa! Jsou stvořeni pro velké ideály a jsou schopni je následovat s radikalitou. Objev evangelia, které se stává životem a činí to, co slibuje, je přitahuje nejvíc. Ideál sjednoceného světa je fascinuje.“ Chiaru Lubichovou si účastníci připomenou prostřednictvím krátkých videí a uměleckých děl.   

 

Více informací na http://genfest.naplno.net/ nebo ww.genfest.org/pressindex

Přiložené soubory: