Koncerty, ohňostroj, vodní balet... To vše letos přinese jubilejní Festival na vodě.


 

Festival „Na vodě“ letos slaví 10 let své existence. Jubilejní ročník se uskuteční 7. až 8. září opět v překrásném přírodním amfiteátru na přehradě Lučina u Tvarožné Lhoty.

Pořadatelé dali dohromady pestrý a bohatý program, který by měl být prezentací a jakýmsi vyvrcholením desetiletého úsilí na celém projektu. Nejedná se jen o hudební festival. K vidění bude vodní balet, různé videodokumenty, pestrobarevná fontána a vše zakončí velkolepý ohňostroj... A protože je program opravdu zajímavý a bohatý, položili jsme několik otázek samotným organizátorům. Snad vám jejich odpovědi pomůžou v rozhodování, zda na Lučinu letos vyjedete i vy!

 

1, Väčšina festivalov sa odohráva na námestiach alebo vo veľkých halách.  Aké dôvody viedli usporiadateľov pre výber takéhoto krásneho prírodného prostredia pre Festival Na vode?

Výběr místa pro Festival Na vodě hodně souvisí s tím, jak celá myšlenka festivalu vznikla. Jednoho jarního večera jsem se jel nadýchat čerstvého vzduchu právě na Lučinu. Při procházce podél břehu mě zaujala neskutečně klidná hladina přehrady a velký travnatý svah naproti ní. Nevím jak, ale najednou jsem si představil na hladině něco jako jeviště či divadelní scéna a travnatý svah jako hlediště na které se vejdou tisíce lidí. Nejdřív jsem se celé představě zasmál, na místě se nikdy nic podobného neuskutečnilo. Pak jsem si ale uvědomil, že je zde obrovské parkoviště, široká možnost občerstvení, veřejné toalety, možnosti ubytování... Nedalo mě to a hned další ráno jsem na Lučinu vyrazil znovu. Při pohledu na zdejší nádhernou přírodu jsem se rozhodl uspořádat nějaké krásné a originální dílo. Tak vzniknul Festival Na vodě.

2, Festival Na Vode organizujú dobrovoľníci. Môžete nám povedať, s koľkými dobrovoľníkmi je potrebné spolupracovať, aby sa festival vydaril tak, aby mal návštevník zabezpečený potrebný komfort?

Celý festival je zabezpečen výhradně dobrovolnicky. Na akci pracuje celkem asi 40 lidí bez nároku na jakoukoli odměnu. Jsou to lidé různých názorů, vyznání a schopností. Právě díky spolupráci tohoto různorodého převážně mladého kolektivu můžeme realizovat naše smělé myšlenky a plány. Srdečný přístup a obrovité už dokázalo překonat nejednu překážku, vyřešit nejeden problém. Když jsme festival rozjížděli, považovali jsme mnohé věci za nemožné a všeho se báli. Dnes už ale víme, že s Boží pomocí je možné úplně všechno!

3,  Koľko mesiacov vopred je potrebné začať organizovať festival, aby sa všetko stihlo?

Pro hlavního pořadatele trvá jeden festival celkem 14 měsíců. Znamená to čas od napsání prvního projektu až po závěrečné vyúčtování a odevzdání daňového přiznání. Vlastně se dá říct, že festival začíná někdy na začátku prosince před akcí a končí na konci ledna po akci. Vždycky tvrdím, že pro mě má festival celkem trojí zakončení – první a to nejdůležitější ihned po úspěšném programu, druhý po uklizení podia a vyčištění přírodního areálu a poslední po závěrečném vyúčtování.

4, V čom bude 10. jubilejný rok Festivalu Na vode výnimočný?

Jubilejní 10. ročník snad ani ničím vyjímečný nebude. Spíš bych bych řekl, že by měl být jakousi prezentací toho, co se za 10 let na Lučině povedlo a možná ještě znovu zkusit to co jsme chtěli a nepovedlo se. Ze známých interpretů vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Fleret nebo slovenské seskupení Družina. Nebude chybět vodní balet, videoprezentace, pestrobarevná fontána a vše zakončí velkolepý ohňostroj. Celý program a veškeré informace o festivalu je možné získat na našem webu www.festivalnavode.cz Výtěžek celého festivalu putuje stejně jako již 3 roky na misie do africké Tanzánie, kde přispěje k dostavbě sirotčince v nejchudší části země.

5, Zaujal ma vodný balet v programe. Naozaj sa bude tancovať na vode?

Vodní balet je něco, co se koná opravdu jen na Lučině. Nebudu tady prozrazovat naše technické tajemství, ale opravdu se podstatná část tanečního vystoupení probíhá přímo na hladině přehrady. Jak to všechno vypadá? Doporučuji přijet a vše zhlédnout naživo. Naše děvčata mají balet vždy pěkně a originálně připravený.

6, Účinkujúce kapely sú veľmi známe doma aj v zahraničí. Na ktorú z nich sa tešite Vy osobne? Môžete nám dať tip?

Myslím, že všichni interpreti a každý bod programu jubilejního festivalu budou stát za to. Pořadatelé i interpreti se opravdu snaží, aby to byl vrchol naší desetileté činnosti na tomto velkém a originálním díle. Vystupujících se hlásilo obrovské množství, většinu jsme museli odmítnout. Tak věřím, že pestrý program, jaký jsme nakonec poskládali se bude líbit, že si v něm každý divák najde to své. Všichni pořadatelé tajně věříme, že se vyjde i pěkné počasí a Bůh celému dílu požehná! Na začátku záři se tedy na všechy na Lučině už nyní moc těšíme!