Včera11. července byla zahájena v Brně v katedrále svatých Petra a Pavla večerní mší svatou 23. katolická charismatická konference. Bohoslužbu sloužil biskup Vojtěch Cikrle, katedrálu zaplnili křesťané všeho věku a ozývala se živým zpěvem moderních duchovních písní.


Tak začíná letošní ročník nevšedního setkání věřících z naší země, ale i Slovenska. Další program bude probíhat především na brněnském výstavišti BVV (v pavilonech F a G2) a také v některých dalších brněnských kostelích. Do středeční noci se registrovaly asi čtyři tisíce účastníků, podle předběžných odhadů by se měl počet účastníků vyšplhat opět přes pět tisíc.

            Hlavním hostem letošní konference bude francouzský kněz a řeholník P. Daniel Ange, evangelizátor, kazatel a také autor mnoha knih. U nás vyšly v překladu jeho knihy Raněný pastýř, Tvé tělo je stvořeno pro lásku, Momentky ze života Jana Pavla II., Pramen radosti a další. P. Daniel Ange v mládí vstoupil k benediktinům a poté žil v několika nových komunitách. Dvanáct let strávil jako misionář ve Rwandě, po návratu do Evropy studoval teologii a několik let žil v poustevně. Až v r. 1981 přijal kněžské svěcení, poté pocítil povolání věnovat se mladým lidem.  A tak v r.1984 založil první mezinárodní katolickou školu modlitby a evangelizace pod názvem Jeunesse – Lumière, kde se mladí lidé formují, aby pak mohli sami oslovit a evangelizovat mladé. Danielovi velice leží na srdci služba chudým a ekumenický dialog s pravoslavnou církví. Mimo jiné má dar mluvit o známých tématech křesťanství novým způsobem a také o nich svědčit;  bratrská láska je podle něj jedním z pilířů života podle evangelia a on sám je jedním z těch, kteří jsou jejími autentickými svědky. P. Daniel Ange promluví v pátek odpoledne na téma: „Otec ho spatřil …“ (LK 15,20).

Ovšem i další části programu jsou lákavé – ve čtvrtečním dopoledni bude mluvit P. Vojtěch Kodet o Marnotratném Otci (Luk 15,11-22)  a večer jsou všichni, kdo se rádi nechají zklidnit a uvést do přemýšlení a modlitby prostřednictvím hudby, zváni na koncert chval s Karlem Řežábkem a skupinou Filia. Mezi další pozvané přednášející patří P. Aleš Opatrný, P. Angelo Scarano, biskup František Radkovský, Veronika Barátová,  Kateřina Lachmanová, P. Pavel Konzbul, P. Vít Zatloukal, Jiří Černý, P. Petr Beneš, P. Michael Slavík a další . Náplní konference však nemá být jen pasivní poslouchání krásných řečí, ale osobní kroky ve vztahu k Bohu, proto tu mají místo i mše svaté, svátost smíření a společné modlitby. Mnozí se na tohle křesťanské shromáždění těší i pro jeho atmosféru svobody a radosti, dotvořenou emotivními, ale přitom i duchovními zpěvy, zpívanými všemi, kdo se chtějí přidat. Pro chvíle relaxace jsou připravena divadelní představení nebo také volný večer s vínem u cimbálu.

O zprostředkovaný duchovní zážitek se stará televize NOE a rádio Proglas. Televize NOE vysílá živě přímý přenos z bohoslužeb na brněnském výstavišti ve čtvrtek, v pátek i v sobotu vždy v 16:45 a v neděli v 11:00 .

Rozvíjí se také paralelní dětská konference. Její počátky pramení z banální myšlenky umožnit rodičům, aby se mohli nerušeně soustředit na zásadní body programu, tím, že jim organizátoři nabídnou službu hlídání dětí v maxi dětském koutku. Postupně se však během let do tohoto hlídání vloudila lehká duchovní náplň přizpůsobená věku dětí a letos budou mít děti opět i svoje oblíbené dětské bohoslužby.

Ač se na konferenci přihlašují organizátorům z Brna měsíce dopředu stovky lidí, jste zváni všichni; můžete přijet také bez přihlášení, i když se rozhodnete dnes, zítra či pozítří. Ačkoli má setkání v názvu slova „katolický“ a „charismatický“, je vítán každý, koho zaujme program a přichází v dobré vůli. Všechno, co potřebujete o konferenci vědět, najdete na internetových stránkách: http://konference.cho.cz/