Letos již 6. ročník tohoto stále oblíbenějšího multižánrového, křesťanského,  ekumenického festivalu bude probíhat ve dnech 15. - 17.6. 2012 v Náměšti nad Oslavou. Festival, který už ve své historii přivítal takové legendy jako je Hradišťan, Spirituál Kvintet, Michael, nebo Oboroh, na letošní ročník připravil opět pestrou paletu pro milovníky všech žánrů a posluchače každého věku.

Určitě tahákem bude už úvodní benefiční koncert souboru SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS. Jeho tvorbu netřeba představovat, ale slyšet ji naživo v klenbách kostela sv. Jana Křtitele můžete v pátek 15. června od 19 hodin. Jako „předskokan“ vystoupí dívčí trio MAKABARA, které také svými vokály představí něco ze své tvorby písní židovských i jiných. Večer plný mužského a ženského vokálu může přinést nečekané zážitky.

V sobotním dopoledni se pořadatelé vracejí k tradici setkání schol. Ať už dětských, mládežnických, nebo dospělých, s vlastní, nebo převzatou tvorbou, zblízka, nebo zdaleka - to je úplně jedno. Dopoledne od 9 do 12 hodin tedy zpíváme a hrajeme pro potěchu sobě navzájem a Bohu pro radost. Účastníci se stále hlásí, takže ještě není zcela pevný program.

Po polední pauze, kterou vyplní duchovní slovo, se v odpoledním programu představí od 13 hodin Jožka Kralovič z Velkých Bílovic, který přiveze své rodinné uskupení ÚLETY. Skvěle sehraná skupina, ovládající spoustu hudebních nástrojů (hlavně dechových), otevře odpoledne písněmi vlastní tvorby, jejichž je táta a strýc Jožka převážně autorem. Po tomto uskupení se otevře odpoledne s cimbálovou muzikou VOJARA. Zazní písničky lidové, ale také s duchovním poselstvím, písně o víně, o přírodě, o lásce a o všem, co na světě bývá. Na tuto část zveme zvláště ty, kteří si rádi zazpívají u vínečka, s opékaným selátkem a v příjemném prostředí mezi dobrými lidmi.

Po 16. hodině navštíví Náměšťfest SLÁVEK KLECANDR se svým recitálem. Tento skladatel, písničkář, bravurní kytarista a frontman skupiny OBOROH dokáže ve svých písních ukázat každému jeho správnou cestu. Písně jako Advent, Vítr, Tání, nebo zhudebněné žalmy jsou opravdu krásná díla a uvidíme, co přiveze Slávek za nové skladby.

K večeru nás přiblíží folkový ŽALOZPĚV. Je to skupina z nedalekého Bítešska a její vývoj je velmi strmý. Vždyť před dvěma lety jako nově založená  skupina otvírala sobotní program Náměšťfestu a dnes se může pyšnit úspěchy a účinkováním na těch nejprestižnějších folkových akcích po boku legend.

Pak se program bude snažit přijít na chuť zvláště tancechtivému obecenstvu. Od 19 hodin vystoupí rocková skupina skupina ČESKEJ CHLEBA z Vlašimi, která letos zvítězila v semifinále soutěže Startér Live XT3 a zahrála si na Prague international maratonu - snad tedy zahraje i nám. Závěrečnou má v sobotu skupina ON MOŽE z Třanovic ve Slezsku. Také novinka, tož se nechme překvapit.

Neděle začíná mší svatou v 9 hodin v kostele. Další kulturní program je připraven od 14 hodin. Zahrát a zazpívat přijede svěží skupina TIMOTEJ z Červeného Kostelce. Po ní zahraje skupina OBZZOR ze Šumperka. Tato dvě uskupení by měla rozhýbat ospalé nedělní odpoledne natolik, aby mnohačetný (až 50-ti členný) BRNO GOSPEL CHOIR už mohl v 16:30 pouze doplnit duše připravených posluchačů žánrem, který ještě na Náměšťfestu nezazněl (nepočítáme-li Spirituál Kvintet před čtyřmi lety).  Bude to ono velké překvapení letošního ročníku? Přijďte se přesvědčit sami.

O úplný závěr se postarají dvě přednášky s promítáním. První bude o charitativním projektu „Kola pro Afriku“, který přijedou prezentovat organizátoři Roman Posolda a Richard Kazda. Druhým je „Putování po poutních místech Čech, Moravy a Slezska“, které provede historik Mgr. Jiří Mihola, Ph.D. Přednášky s obrazovým doprovodem začínají v kostele od 17:30 hodin.

Po celou dobu sobotního a nedělního programu bude možno navštívit komentované prohlídky kostela a fary a zhlédnout výstavu o činnosti oblastní Charity Třebíč, nebo se seznámit s projektem „Kola pro Afriku“. V sobotu bude k dispozici bryčka s koňmi na okružní jízdy po náměšťských památkách. Na festival si nemusíte vozit své svačiny, protože je přichystáno bohaté občerstvení za lidové ceny.

Kdo by chtěl v Náměšti prožít celý víkend, je možné stanovat zdarma ve vlastních stanech na farní zahradě. Stejně tak budou po oba dva dny k dispozici dětské koutky (jsme Baby friendly festival) a soutěže pro malé i velké o zajímavé ceny. Moderátorem festivalu je tradičně Luděk Strašák z Rádia Proglas, takže i kdyby nikdo z účinkujících nepřijel, zábava je zajištěna. Upozorňujeme, že ve farní zahradě a v přilehlých prostorách je zákaz kouření ! V případě nepříznivého počasí se uskuteční sobotní program v Sokolovně. Změna programu je tedy vyhrazena. Podrobnosti o festivalu naleznete na stránkách www.namestfest.cz

Vstupné na celý program je dobrovolné (v pátek doporučené 150,-Kč), přičemž výtěžek z festivalu putuje na opravu farní budovy, ve které také sídlí hudební škola. Kdo tedy má zájem přispět na rekonstrukci své „lidušky“, kam pár let v mládí docházel, má vynikající příležitost, přičemž za to ještě dostane spoustu dobré kultury.

Partnery letošního ročníku jsou Skupina ČEZ, Ministerstvo kultury, Sdružení Cordial Musica, Město Náměšť, KDU-ČSL, firmy Interm a Vesas, mediálními partnery pak Radio Proglas, Televize NOE, Katolický týdeník, Horácké noviny a Třebíčský deník.

Těšíme se na shledanou při letošním ročníku festivalu, neboť „Kdo zpívá, modlí se dvakrát“.