Protože přávě čtete blog V akci!, přinášíme vám dnes jedno malé osobní svědectví o požehnání a požehnaném místě. Paní Neumannová se se svým manželem poznali díky táboru. Místo, kde se tábor konal, navštěvovali pravidelně dlouhé roky a nyní jim část tábořiště patří. K objevení krásy tohoto místa zvou i vás.


Dobojováno! Vše je připraveno! Sedím před srubem „Vyhlídka“, snídám s nohama na stole a jsem spokojená, šťastná. Včera jsem ještě do deseti hodin večer myla všechny hrnce. A že jich tu máme požehnaně.

Požehnaně – jak výstižné slovo. Je i toto místo požehnané? Že nevíte které? Promiňte, zapomněla jsem napsat. Říkáme mu „Chatky na jihu“ a je to bývalý letní tábor – 3 velké sruby a 12 chatek, celkem pro 70 lidí. Vše uprostřed jihočeských lesů a rybníků, 15 km od Třeboně, na dohled je Lužnice. Já sama jsem sem jezdila od svých 6 let na tábor, později jako praktikantka a vedoucí. Stejně tak můj manžel. Tady jsme se poznali. Takže požehnané místo to určitě je. Vždyť už to bylo před 33 lety a stále jsme spolu. A dokonce znova tady u Třeboně. Jak šel život, stali jsme se majiteli části tábora, právě té, kde chatky stojí v kruhu kolem ohniště. Ideální pro setkávání, popovídání,.. A právě o to nám jde. Vytvořit nové místo setkávání.

Letos začínáme, vše je připraveno – nové sociálky, klubovna, velká veranda, nové kuchyňky,..

Nové prostory jsme promýšleli dlouho, ale o našich hostech jsme měli jasno hned. Cíleně k nám zveme farníky z celé České republiky, zaměstnance charit, neziskovek, nadací. Otevřeni jsme i všem, kterým bude v této společnosti dobře. Rádi bychom, aby se sem opět vrátily děti na farní tábory. Vše je připravené pro skupiny i jednotlivé rodiny.

“Chatky na jihu“ jsou dobrou základnou pro cyklovýlety po okolí. Je tu možnost vodáctví, rybaření, houbaření, sběru borůvek.... Ale ať nepíši jak reklamní agentura – je tady prostě fajn.

První hosté přijeli nečekaně už v květnu. Skupince mladíků z hnutí Fokoláre vybuchlo víkendové ubytování, a tak jsme je vzali pod svá křídla. V sobotu i v neděli se vždy na nějaký čas vytratili do lesa, jen přišli : „Nepůjčili byste nám pilu? Nemáte nějaký provázek?“ Před odjezdem nás vzali do lesa a ukázali nám co sami od sebe vytvořili – lesní kapli!!!

Toto místo je určitě požehnané.

Přijeďte se podívat, máme letos ještě volno. Ale jak říkali mladíci z Fokoláre :“ Tady se to brzy zaplní, jen co se to rozkřikne“.

Tak, prosím, křičte. Doposud nenabízíme naše „Chatky na jihu“ široké veřejnosti a čekáme na Vás.

Iva Neumannová

www.ChatkyNaJihu.cz