Během jediné noci si budou návštěvníci vinohradského chrámu Nejsvětějšího srdce Páně moci poslechnout celou starozákonní Knihu žalmů. Začíná se 18. května 2012 v 19.30 hodin, plánovaný konec je kolem třetí hodiny ranní. Projekt je součástí oslav 80 let tohoto ojedinělého kostela.


 

Praha: V celkem sedmi blocích se vystřídá na 70 čtenářů různého věku a z různých míst Prahy. Na závěr každého hodinového bloku četby v živých hudebních vstupech zazní skladby pro varhany a housle, jež svým charakterem doprovodí meditativní ráz celé akce. Noc žalmů se koná na půdě katolického kostela, do četby se však zapojili i členové z nekatolických církví. Svou účast potvrdil také herec a judaista Jaroslav Achab Haidler.

Noc žalmů je určena všem, kdo by se chtěli na závěr pracovního týdne na chvíli zastavit a zaposlouchat se do slov z Knihy, která patří k základům evropské kultury. Žalmy jsou starobylou sbírkou zhudebněné poezie. Jejich slova vyjadřují různé emoce – bolest, radost, chválu, či prosbu o pomoc.  Původně je doprovázela hra na nástroj jménem psaltérion, od něhož se odvozuje i název žalmy. Noc žalmů provází i další aktivity. Mezi ně patří mj. možnost napsat vlastní žalm, z nichž nejzajímavější budou k přečtení na webu.
Účast přislíbil i herec a režisér Jaroslav Achab Haidler, a tak budou mít posluchači příležitost uslyšet některý ze žalmů i v hebrejském originále. „Pevné a přitom poetické slovo biblických žalmů nikomu nevnucuje ani konfesi, ani pánaboha ani útěk k jakési víře. Vždyť víra je jen věrnost. Věrnost pevnému slovu a pevnému lidství,“ říká J. A. Haidler.
Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně byl vyhlášen nejvýznamnější českou sakrální stavbou 20. století. Harmonogram četby a další informace na webové stránce: www.noc-zalmu.srdcepane.cz .

Zdroj: Tiskové středisko ČBK