Vojto Novák má 21 rokov, študuje v Brne medicínu a má neobyčajnú záľubu. Skladá modely lietadiel. Na signáloch ho nájdete pod nickom novakow- ak by ste mu po prečítaní rozhovoru chceli vzdať hold :).


Ako si si k tejto činnosti našiel cestu?

K plastikovému modelářství sem se dostal složitě a po několika pokusech. Svoje první modely jsem dostal od rodičů někdy v osmi letech, ty jsem stihl slepit za jedno odpoledne a taky podle toho vypadaly :-D. Po nějaké době mě to přestalo bavit, a po pár modelech někdy kolem jedenáctého roku jsem tomuhle koníčku definitivně propadl zhruba v patnácti. Impulsem pro mě bylo otevření modelářského obchodu u nás ve Znojmě a záhy potom začal v místím Domu dětí a mládeže fungovat kroužek plastikových modelářů do kterého jsem pár let chodil a jeden čas ho shodou okolností později i vedl. V poslední době jsem ale modelaření musel kvůli škole dost zásadně omezit, doufám, že časem se to aspoň trochu zlepší.

Aké modely staviaš, koľko si ich už vytvoril a odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Stavím modely letadel v měřítku 1/48 (model je 48x menší než předloha), což je taková ‚zlatá střední cesta ve velikosti, protože existují i měřítka větší (1/32, 1/24...) a menší (1/72, 1/144...).  Jednomotorová stíhačka z Druhé světové války má v tomhle měřítku rozpětí cca 20 centimetrů. Nejvíce modelů mám z období Druhé světové války, ale v poslední době jsem sbírku rozšířil i o letadla poválečná a moderní. Jeden čas jsem stavěl i tanky, ale ty mě moc neuchvátily. Postavených modelů mám zhruba 30, a nesestavených ještě o něco více, protože, stejně jako u drtivě většiny modelářů, rychlost nakupování neodpovídá rychlosti stavění :-D 

Inspiraci čerpám především z fotek opravdových letadel, protože se snažím o napodobení skutečného vzhledu, i když v určité míře využívám jistou uměleckou invenci či metodu kvalifikovaného odhadu.

Navštevuješ aj nejaké spoločenstvo ľudí s podobným záujmom? Vymieňaš si s niekým skúsenosti?

Ano, ve Znojmě se kolem modelářského obchodu sdružuje větší množství modelářů, pravidelně se scházíme, jezdíme spolu na soutěže a pořádáme tzv. Patlací víkendy, na kterých stavíme modely o stošest. V květnu ve Znojmě pořádáme modelářskou soutěž pro děti.

Další možností komunikace s kolegy jsou i internetová modelářská fóra, která také navštěvuji.

Ako dlho trvá výroba jedného lietadla? (môžeš pridať aj stručný popis práce a materiál)

To se nedá jednoznačně říct. Model ve slušné kvalitě se dá postavit za pár dní (znám modeláře co to zvládnou za víkend), nebo se stavba může trvat či vléct týdny, měsíce... Mám rozestavěných několik modelů naráz (některé už opravdu hoooodně dlouho) a postupně na nich pracuji, bohužel nepatřím mezi ty, kteří dokážou stavět pouze jeden model. Můj rekord je týden, ale většinou moje stavby trvají v řádu měsíců (teď má vliv hlavně to že jsem přes týden v Brně, kde nemodelařím).

Plastikové modely se prodávájí v podobě předlisovaných dílů (půlka trupu, půlka křídla...). Ty postupně barvím a slepuji, až mám slepené hlavní díly a můžu jít stříkat kamufláž. K barvení používám stříkací pistoli, ze začátku jsem natíral štětcem, ale s ním nejde dosáhnout takové kvality. Při stříkání kamufláže se člověk může opravdu ‚umělecky‘ vyřádit, může znázornit zašpinění, ošlapání, vyšisování a opravy barev... Pak většinou následuje nanesení obtisků (=“nálepek“) které znázorňují výsostné znaky, výstražné nápisy a pod.Pak následuje další kolo špinění, ke kterému používám různé pigmenty, olejové barvy. Modely jde i vylepšit dokoupením různých doplňkových sad, které zlepší detaily modelu, ale taky se prodraží a prodlouží a poněkud znesnadní stavbu. Každý si může vybrat podle vlastního uvážení a preferencí...

Nářadí, barev a různých přípravků, které používám je opravdu spousta a občas to je opravdu alchymie... Ale namátkou jsou to různé kleště, pilky, lékařské skalpely, injekční jehly, vrtáky, štětce, drátky, plastikové destičky, kolíčky na prádlo, různé izolepy a maskovací pásky; všelijaká lepidla, tmely, laky, barvy podkladové, akrylové, emailové, olejové...

Venuješ sa tejto činnosti čisto ako laik "doma v izbe" alebo sa chystáš aj na nejakú súťaž?

Na soutěže také jezdím, ale sbírání cen nepovažuji za hlavní smysl své modelářské existence, nedělám to „pro místa na bedně“ (i když jsem jako junior několik ocenění získal).  Na soutěžích rád potkám známé z internetového fóra, pokochám se modely jiných modelářů nebo si něco koupím...  Modely stavím pro sebe a k radosti mi stačí, že mi nějaký přibude do sbírky.

 Máš aj iné záujmy?

V současné době se na první místo mých zájmů prodrala škola, které musím věnovat většinu svého času (ne že by mě nebavila :-) ). Ale jinak rád fotím, hraju na keyboard a varhany,čtu, zajímám se o historii, jezdím na kole a opravdu rád spím. A na Signály bych taky neměl zapomenout...

 

autor: Mižu89