Petra Vašíčková je doktorandka a zároveň projektová a procesná manažérka signálov. Tiež je jednou z hlavných postáv Biblického impulzu a organizuje aj Projekt dopisovanie s väzňami. Zároveň ich každý týždeň navštevuje... Pýtate sa, ako to všetko stíha? To nikto nevie... Ale tí väzni nás zaujali!


Ako si sa dostala k tejto práci? Prečo práve väzenie?

No, řekla bych, že si mě tam Pán tak nějak dovedl:o) Začalo to v menze na výšce před šesti lety, kde mi kamarádka povídala o tom, že si dopisuje s vězněm a mě to zaujalo. Stala jsem se taky dobrovolníkem, pak jsem dostala nabídku celý projekt Dopisování s vězni koordinovat, napsala jsem o tom diplomku a teď na to dělám disertačku...takže dlouhý příběh:o) A proč právě vězňové? Protože mě tam Pán posílá a protože já jsem měla v životě tolik stěští, které jiní neměli a protože nedělím lidi na dobré a zlé, ale myslím, že každý máme v sobě kousek od každého. A v tom dobrém je třeba se povzbuzovat a podporovat.

Čo ťa vo väzení najviac prekvapilo počas tvojej prvej návštevy?

Musím říct, že je to „poprvé“ už asi tak dávno, že se nepamatuju. V poslední době, kdy tam docházím pravidelně, mě stále překvapuje, jak se tam setkávám s milými lidmi (personálem a někdy i vězni) a jak veškerý personál, přesto, že vás vůbec nezná, tak vás zdraví. Teda alespoň v té věznici kam docházím.

V čom spočíva náplň tvojej práce?

Momentálně tam chodím jako dobrovolník – duchovní za římskokatolickou církev. Vězni mají možnost si zažádat o konzultaci s duchovním z různých církví. Při prvním setkání většinou společně zjišťujeme, co ten člověk očekává, co by si přál, seznamujeme se a já mu nabízím různé možnosti, jak můžeme společně využít tento čas - například modlitbou, povídáním a rozebítáním různých duchovních a praktických křesťanských témat, rozjímáním nad Písmem a pod. Mým hlavním cílem je být tu k dispozici a podpořit ty lidi na cestě hledání a v duchovním rozvoji.

S akými ľuďmi tam pracuješ?

Setkávám se tam s různými lidmi. Nedají se nějak obecně charakterizovat...někteří jsou velmi inteligentní, jiní jednodušší, někteří věřící hodně tradičně, jiní opravdu hluboce prožívají víru. Je to individuální.

Čo musia väzni urobiť, ak sa chcú s tebou stretnúť?

Stačí podat žádost o rozhovor s duchovním přes vychovatele.

Nemáš problém s autoritou, keďže si žena?

Zatím jsem se s tím setkala spíše jen na úvodním setkání, kdy to vězně překvapí, že potkává ženu. Jeden vězeň se vyjádřil, že se chce hlavně jen modlit v kapli, o nějaké hledání, vzdělávání či společné rozjímání neměl zájem. U těch, pro které tato nabídka je zajímavá, tak s mou autoritou, myslím nemají problém. Ve své roli ani jako autorita nevystupuji. Jsem spíše průvodce na cestě.

Táto práca je určite obohacujúca ale zrejme nie veľmi jednoduchá. Koľko času tam tráviš?

Dělám to ráda, moc mě to obohacuje a baví mě to. I když to bude znít asi divně, tak si tam chodím odpočinout – je to pro mě moment, kdy se zastavím, zaměřím se více na Pána, snažím se mu vložit do rukou, aby si mě použil podle své vůle a jsem tam. Momentálně se tam setkávám s vězni, kteří se snaží hledat a tak společně strávený čas je opravdu příjemný a obohacující. To je však dané také tím, že tam chodím jen na chvíli – což jsou dvě hodiny týdně. Kdyby tam člověk měl pracovat celý den, tak je to zas o něčem jiném.

Máš odtiaľ nejaký silný zážitok?

Spoustu malých silných zážitků...jsou to takové ty zážitky, které může zažít každý kdekoliv a kdykoliv...když cítí, že se dějí dobré věci a že někdo se snaží jít správným směrem.

Čo ti táto práca dala a naopak vzala?

Dává mi spoustu – zkušenosti, radost, obohacuje můj volný čas, relax, taky mě osobně pomáhá více duchovně žít...je toho spoustu. A co mě vzala? Řekla bych, že nic... já jí to daruju sama a dobrovolně, takže se nedá říct, že by mi něco vzala:o)

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí majú záujem o túto prácu? Aké kroky by mali podniknúť, ak chcú tiež pomáhať vo väzení?

To, co si myslím, že je důležité pro všechny, kdo chtějí druhým pomáhat je odpovědět si upřímně na otázku „Proč chci pomáhat?“ a „A proč zrovna vězňům?“ Pokud totiž vaše motivace není zdravá a je výrazem třeba nízkého sebevědomí nebo touhy po moci, tak by mohla být velice lehce někým zneužita. To největší riziko s touto cílovou skupinou je totiž manipulace. Než tedy začnete takto někomu pomáhat, tak se podívejte nejprve do sebe a udělejte si v sobě pořádek, poznejte své slabosti a nedostatky a pokud naznáte, že stojíte pevně nohami na zemi a že můžete svůj čas věnovat jiným, tak s pokorou vykročte ke službě:o) ...a třeba někdy naviděnou.

Sonulka_b, foto: http://www.24hod.sk/byvaly-vazen-tvrdi-ze-vo-vazeni-sa-daju-zohnat-drogy-cl95986.html , súkromý archív Petry Vašíčkovej

http://tvnoviny.sk/spravy/krimi/byvaly-vazen-prehovoril-za-mrezami-sa-kseftovalo.html